• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

WŁOSKA CZEKOLADOWA ROLADA BISZKOPTOWA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na biszkopt:

  • 120 g mąki 00
  • 5 średnich jaj o pokojowej temperaturze
  • 130 g cukru
  • 20 g miodu
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii

Do wypełnienia:

  • słoik kremu czekoladowo-orzechowego

Sposób przygotowania 

Oddzielamy żółtka jaj (100 g) od białek (150 g). Ubijamy żółtka przez co najmniej 10 minut razem z 90 g cukru, miodu i wanilią, aż staną się lekkie i dobrze spienione. Ubijamy białka na puszysto, ale niezbyt sztywno wraz z pozostałą ilością cukru, a następnie delikatnie dodajemy masę z żółtek, sól i przesianą mąkę.

Rozprowadzamy ciasto na standardowej blasze do pieczenia pokrytej pergaminem, wyrównujemy płaską i gładką szpatułką, na grubość 1 cm.

Pieczemy w rozgrzanym do 220 st. Piekarniku przez 6-7 minut; powierzchnia ciasta musi stać się lekko złota. Pamiętamy, aby nigdy nie otwierać piekarnika – biszkopt musi utrzymać wilgotność wewnątrz.

Wyjmujemy ciasto biszkoptowe z piekarnika, natychmiast zdejmujemy je z blachy razem z pergaminem. Posypujemy powierzchnię ciasta biszkoptowego granulowanym cukrem, aby się nie sklejał i uszczelniamy folią, naciągając ją nawet pod brzegami ciasta. 

W ten sposób ciasto biszkoptowe ostygnie i zatrzyma całą wilgoć, dzięki czemu będzie elastyczne i możliwe do zwinięcia w roladę bez pękania i rozpadania się. 

Gdy biszkopt będzie letni, smarujemy całą jego powierzchnię kremem czekoladowo-orzechowym i zawijamy. Zamykamy tak powstałą biszkoptową rolkę w papierze do pieczenia i czekamy, aż ostygnie.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra