Sposób przygotowania:
Siekamy w grubsze kawałki orzechy, migdały i czekoladę, wrzucamy wszystko do miseczki, dodajemy kandyzowane owoce, rodzynki, gałkę muszkatołową i czarny pieprz. W rondelku podgrzewamy miód i dodajemy do niego wszystkie pokrojone składniki; mieszamy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając, aż do uzyskanie jednorodnej mieszaniny. Następnie formujemy bochenki – nie za bardzo wysokie, które układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy pan pepato do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 20 minut. Wyciągamy, schładzamy przed podaniem i komponujemy z naszym zabajone, które przygotujemy w następujący sposób: mieszamy za pomocą trzepaczki żółtka i cukier, aż do otrzymania gładkiego kremu. Dodajemy wino i gotujemy w kąpieli wodnej w rondelku, w temperaturze 80°C i ponownie mieszamy tym razem za pomocą miksera. Od razu podajemy.