• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PAN PEPATO TOSCANO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g miodu
  • 500 g orzechów włoskich
  • 500 g migdałów
  • 500 g orzechów laskowych
  • 500 g gorzkiej czekolady
  • 500 g rodzynek
  • 300 g owoców kandyzowanych
  • 800 g mąki
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżki czarnego pieprzu w ziarenkach – świeżo zmielony

Zabajone:

  • 80 g żółtek
  • 80 g cukru
  • 80 ml wina Marsala

Sposób przygotowania:

Siekamy w grubsze kawałki orzechy, migdały i czekoladę, wrzucamy wszystko do miseczki, dodajemy kandyzowane owoce, rodzynki, gałkę muszkatołową i czarny pieprz. W rondelku podgrzewamy miód  i dodajemy do niego wszystkie pokrojone składniki; mieszamy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając, aż do uzyskanie jednorodnej mieszaniny. Następnie formujemy bochenki – nie za bardzo wysokie, które układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy pan pepato do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 20 minut. Wyciągamy, schładzamy przed podaniem i komponujemy z naszym zabajone, które przygotujemy w następujący sposób: mieszamy za pomocą trzepaczki żółtka i cukier, aż do otrzymania gładkiego kremu. Dodajemy wino i gotujemy w kąpieli wodnej w rondelku, w temperaturze 80°C i ponownie mieszamy tym razem za pomocą miksera. Od razu podajemy.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra