• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PANE E PANELLE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 750 g wody
  • 5 g liści pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • pieprz i sól
  • 1 l oleju do smażenia
  • 5 bułek

Dodatkowo:

  • cytryna

PANE E PANELLE, CZYLI SYCYLIJSKA KANAPKA ZE SMAŻONYMI PLACKAMI Z CIECIERZYCY

PRZYGOTOWANIE

Mąkę z ciecierzycy przesiewamy. Do garnka wlewamy 750 g wody i, ciągle mieszając, powoli wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.

Podgrzewamy wodę i utrzymujemy średnią temperaturę. Ciągle mieszamy, aby ciasto nie przywarło do dna. Dodajemy sól i pieprz. Jak tylko ciasto zgęstnieje, obniżamy temperaturę i gotujemy je jeszcze przez 10 min. Ciasto powinno być zwarte. Garnek zdjemujemy z ognia.

Płuczemy liście pietruszki, osuszamy je i siekamy. Następnie dodajemy je do ciasta i dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i studzimy przez 30-40 min.

Następnie ciasto wyjmujemy z formy i kroimy w kwadraty.

Na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180 st C. Smażymy kawałki ciasta jeden po drugim, do momentu, aż będą zarumienione. Następnie odsączamy je na kawałku ręcznika papierowego.

W międzyczasie w rozgrzanym do 180 st C piekarniku grillujemy przekrojone na pół bułki przez 3-4 min.

Zgrillowane bułki faszerujemy usmażonymi kawałkami ciasta. Podajemy z kawałkiem cytryny.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra