PANE E PANELLE, CZYLI SYCYLIJSKA KANAPKA ZE SMAŻONYMI PLACKAMI Z CIECIERZYCY
PRZYGOTOWANIE
Mąkę z ciecierzycy przesiewamy. Do garnka wlewamy 750 g wody i, ciągle mieszając, powoli wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Podgrzewamy wodę i utrzymujemy średnią temperaturę. Ciągle mieszamy, aby ciasto nie przywarło do dna. Dodajemy sól i pieprz. Jak tylko ciasto zgęstnieje, obniżamy temperaturę i gotujemy je jeszcze przez 10 min. Ciasto powinno być zwarte. Garnek zdjemujemy z ognia.
Płuczemy liście pietruszki, osuszamy je i siekamy. Następnie dodajemy je do ciasta i dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i studzimy przez 30-40 min.
Następnie ciasto wyjmujemy z formy i kroimy w kwadraty.
Na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180 st C. Smażymy kawałki ciasta jeden po drugim, do momentu, aż będą zarumienione. Następnie odsączamy je na kawałku ręcznika papierowego.
W międzyczasie w rozgrzanym do 180 st C piekarniku grillujemy przekrojone na pół bułki przez 3-4 min.
Zgrillowane bułki faszerujemy usmażonymi kawałkami ciasta. Podajemy z kawałkiem cytryny.