PANIEROWANE MULE
PRZYGOTOWANIE
Po dokładnym umyciu muli, przekładamy je na patelnię, którą stawiamy na dużym ogniu. Czekamy, aż wszystkie się otworzą – kilka minut. Te, które się nie otworzyły, wyrzucamy.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy trochę soli. Dobrze mieszamy i dodajemy ubite jajka.
Podczas mieszania stopniowo wlewamy białe wino, rozcieńczone odrobiną wody i mieszamy, aż uzyskamy ciasto.
Po schłodzeniu oddzielamy mule od skorupek i wrzucamy je do ciasta, dobrze mieszając. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek. Olej podgrzewamy w rondelku i zaczynamy smażyć małże uważając, aby nie obniżać temperatury (utrzymujemy 170-175°C).
Wyjmujemy gotowe fritelle na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar oleju. Opcjonalnie można je oprószyć czarnym pieprzem lub też dodać go wcześniej do ciasta przed smażeniem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.