• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
PANIEROWANE MULE

PANIEROWANE MULE

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg muli
  • 150 g mąki 00
  • 2 jaja
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ szklanki białego wina
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • olej do smażenia

PANIEROWANE MULE

PRZYGOTOWANIE

Po dokładnym umyciu muli, przekładamy je na patelnię, którą stawiamy na dużym ogniu. Czekamy, aż wszystkie się otworzą – kilka minut. Te, które się nie otworzyły, wyrzucamy.

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy trochę soli. Dobrze mieszamy i dodajemy ubite jajka.

Podczas mieszania stopniowo wlewamy białe wino, rozcieńczone odrobiną wody i mieszamy, aż uzyskamy ciasto.

Po schłodzeniu oddzielamy mule od skorupek i wrzucamy je do ciasta, dobrze mieszając. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek. Olej podgrzewamy w rondelku i zaczynamy smażyć małże uważając, aby nie obniżać temperatury (utrzymujemy 170-175°C).

Wyjmujemy gotowe fritelle na papier kuchenny, aby odsączyć nadmiar oleju. Opcjonalnie można je oprószyć czarnym pieprzem lub też dodać go wcześniej do ciasta przed smażeniem. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra