PANINI ZE SZPARAGAMI I PASTĄ JAJECZNĄ
Receptura tradycyjna, zmodyfikowana
PRZYGOTOWANIE
Panini
Mieszamy mąki. Usypujemy kopiec, po środku kładziemy zimne masło, wlewamy mleko, ser i wyrabiamy szybko aż do otrzymania jednorodnego ciasta. Formujemy malutkie bochenki, modelujemy je palcami i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby do siebie nie przylegały. Lepiej jest je zważyć, aby były tej samej gramatury i wielkości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut do momentu, gdy będą złote. Wyjmujemy i schładzamy.
Wypełnienie
Obieramy szparagi i sparzamy je wrzącą wodą przez parę minut. Tniemy je na pół, odcinamy końcówki, odkładamy na bok. Resztę siekamy drobno – będą potrzebne do przygotowania kremu.
W misce umieszczamy majonez, jajka ugotowane na twardo – w kawałkach, garstkę posiekanych ziół i posiekane szparagi. Mieszamy masę dodając pieprz oraz sól jeśli uznamy, że potrzeba.
Kompozycja dania
Kiedy panini będą dobrze schłodzone umieszczamy odrobinę kremu w środku dwóch ciasteczek, ale kładąc je w środkowej połowie końcówki szparagów, które wcześniej odłożyliśmy na bok. W ten sposób otrzymujemy panini nazwane słonym pocałunkiem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.