• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
PANINI ZE SZPARAGAMI I PASTĄ JAJECZNĄ

PANINI ZE SZPARAGAMI I PASTĄ JAJECZNĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: średni

Składniki na 15 sztuk („słonych pocałunków”)

  • 100 g mąki typu 00
  • 100 g mąki migdałowej
  • 80 g zimnego masła
  • 70 g Parmigiano Reggiano
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 8 zielonych szparagów
  • 4 jajka na twardo
  • 1 szklanka majonezu
  • natka pietruszki, bazylia, tymianek - świeże
  • sól, pieprz

PANINI ZE SZPARAGAMI I PASTĄ JAJECZNĄ

Receptura tradycyjna, zmodyfikowana

PRZYGOTOWANIE

Panini

Mieszamy mąki. Usypujemy kopiec, po środku kładziemy zimne masło, wlewamy mleko, ser i wyrabiamy szybko aż do otrzymania jednorodnego ciasta. Formujemy malutkie bochenki, modelujemy je palcami i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby do siebie nie przylegały. Lepiej jest je zważyć, aby były tej samej gramatury i wielkości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut do momentu, gdy będą złote. Wyjmujemy i schładzamy.

Wypełnienie

Obieramy szparagi i sparzamy je wrzącą wodą przez parę minut. Tniemy je na pół, odcinamy końcówki, odkładamy na bok. Resztę siekamy drobno – będą potrzebne do przygotowania kremu.

W misce umieszczamy majonez, jajka ugotowane na twardo – w kawałkach, garstkę posiekanych ziół i posiekane szparagi. Mieszamy masę dodając pieprz oraz sól jeśli uznamy, że potrzeba.

Kompozycja dania

Kiedy panini będą dobrze schłodzone umieszczamy odrobinę kremu w środku dwóch ciasteczek, ale kładąc je w środkowej połowie końcówki szparagów, które wcześniej odłożyliśmy na bok. W ten sposób otrzymujemy panini nazwane słonym pocałunkiem.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra