• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
PANNA COTTA MLECZNO-KAWOWA

PANNA COTTA MLECZNO-KAWOWA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 6 deserów:

  • 80 g kawy rozpuszczalnej
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru
  • 8 g żelatyny w płatkach
  • laska wanilii

Sos czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 80 ml mocnego espresso

PANNA COTTA MLECZNO-KAWOWA

Sposób przygotowania:

Zanurzamy płatki żelatyny w zimnej wodzie. Wlewamy śmietankę do rondelka, dodajemy cukier i połowę zawartości laski wanilii, którą kroimy na pół i z których wyjmiemy nasionka. Doprowadzamy do wrzenia. Odsączamy teraz zwilżoną żelatynę i dodajemy ją do śmietanki: mieszamy kilka sekund i wlewamy kawę do połowy mieszanki, a drugą połowę zostawiamy białą – bez kawy. Wlewamy część białą do 6 foremek o pojemności około 125 ml, a następnie, po krótkim schłodzeniu w lodówce, delikatnie wlewamy część z kawową. 

Wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

Sos:

Rozpuszczamy ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodajemy 80 ml wrzącej kawy i mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.

Gotową panna cottę delikatnie wyciągamy z foremek przy użycia ostrza noża,  który wcześniej zanurzymy we wrzącej wodzie. Zanurzamy teraz foremkę we wrzącej wodzie na sekundę, a następnie odwracamy ją do góry nogami i układamy na talerzu. 

Dekorujemy kawową panna cottę sosem. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra