PANNA COTTA MLECZNO-KAWOWA
Sposób przygotowania:
Zanurzamy płatki żelatyny w zimnej wodzie. Wlewamy śmietankę do rondelka, dodajemy cukier i połowę zawartości laski wanilii, którą kroimy na pół i z których wyjmiemy nasionka. Doprowadzamy do wrzenia. Odsączamy teraz zwilżoną żelatynę i dodajemy ją do śmietanki: mieszamy kilka sekund i wlewamy kawę do połowy mieszanki, a drugą połowę zostawiamy białą – bez kawy. Wlewamy część białą do 6 foremek o pojemności około 125 ml, a następnie, po krótkim schłodzeniu w lodówce, delikatnie wlewamy część z kawową.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Sos:
Rozpuszczamy ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodajemy 80 ml wrzącej kawy i mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.
Gotową panna cottę delikatnie wyciągamy z foremek przy użycia ostrza noża, który wcześniej zanurzymy we wrzącej wodzie. Zanurzamy teraz foremkę we wrzącej wodzie na sekundę, a następnie odwracamy ją do góry nogami i układamy na talerzu.
Dekorujemy kawową panna cottę sosem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.