• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PANNA COTTA Z CZEKOLADĄ I SOSEM WIŚNIOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 3 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g śmietany 36%
  • 100 g mleka
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 12 g agar agar
  • 400 g mrożonych wiśni
  • 50 g miodu gryczanego
  • świeży tymianek
  • skórka i sok z cytryny
  • 50 g wina Marsala

PRZYGOTOWANIE

Czekoladę kroimy w duże kawałki. W międzyczasie w jednym rondelku podgrzewamy mleko z agarem, a jak tylko się zagotuje dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy czekoladę i rozpuszczamy ją ciągle mieszając. Całość powinna gotować się przez co najmniej 1 minutę na mocnym ogniu, dzięki czemu agar zacznie się uaktywniać i gęstnieć. Dokładnie mieszamy i przelewamy do formy o pojemności 800 g, a następnie przekładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy sos z wiśni. Wiśnie przekładamy na patelnię, dodajemy miód, tartą skórkę z cytryny, tymianek i gotujemy całość przez ok 20 min na średnim ogniu. Następnie przekładamy wiśnie do kielicha miksera i blendujemy. Powstały sos przefiltrowujemy przez sitko, przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy wino, sok z cytryny, odparowujemy alkohol i redukujemy o połowę. Gotowy sos studzimy.

Przed podaniem panna cottę oblewamy sosem z wiśni.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra