PRZYGOTOWANIE
Czekoladę kroimy w duże kawałki. W międzyczasie w jednym rondelku podgrzewamy mleko z agarem, a jak tylko się zagotuje dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy czekoladę i rozpuszczamy ją ciągle mieszając. Całość powinna gotować się przez co najmniej 1 minutę na mocnym ogniu, dzięki czemu agar zacznie się uaktywniać i gęstnieć. Dokładnie mieszamy i przelewamy do formy o pojemności 800 g, a następnie przekładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy sos z wiśni. Wiśnie przekładamy na patelnię, dodajemy miód, tartą skórkę z cytryny, tymianek i gotujemy całość przez ok 20 min na średnim ogniu. Następnie przekładamy wiśnie do kielicha miksera i blendujemy. Powstały sos przefiltrowujemy przez sitko, przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy wino, sok z cytryny, odparowujemy alkohol i redukujemy o połowę. Gotowy sos studzimy.
Przed podaniem panna cottę oblewamy sosem z wiśni.