PAPPA AL POMODORO
PRZYGOTOWANIE
Myjemy pomidory, robimy delikatne, krzyżowe nacięcie i zanurzamy je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Odcedzamy, zdejmujemy skórki i gniazda nasienne i drobno siekamy nożem. W szerokim rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy i rumienimy czosnek pilnując, by go wyjąć zanim będzie brązowy i wówczas dodajemy posiekaną cebulę. Zwilżamy ją niewielką ilością bulionu i zostawiamy aż do momentu, aż cebulka zmięknie. Dodajemy pomidory i zwiększamy temperaturę. Gotujemy 5 minut, aż sos delikatnie, zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy chleb bez skórki pokrojony w kostkę oraz bazylię pokrojoną w julienne. Obniżamy temperaturę i często mieszamy drewnianą szpatułką, aby zupa nie przywierała do dna. Kontynuujemy gotowanie stopniowo wlewając gorący bulion około 30 minut do momentu kiedy zupa będzie miała gładką konsystencję. Przelewamy ja do głębokich talerzy, czekamy chwilkę przed serwowaniem dodając nieco oliwy z oliwek listki bazylii po środku talerza.
Pappa al pomodoro może być jedzona także na drugi dzień przechowywana w lodówce, a potem serwowana w temperaturze pokojowej.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.