• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
PAPPA AL POMODORO

PAPPA AL POMODORO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 800 g dojrzałych pomidorów
  • 300 g czerstwego, toskańskiego chleba
  • 20 listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • bulion warzywny lub gorąca woda
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

PAPPA AL POMODORO

PRZYGOTOWANIE

Myjemy pomidory, robimy delikatne, krzyżowe nacięcie i zanurzamy je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Odcedzamy, zdejmujemy skórki i gniazda nasienne i drobno siekamy nożem. W szerokim rondlu podgrzewamy 3 łyżki oliwy i rumienimy czosnek pilnując, by go wyjąć zanim będzie brązowy i wówczas dodajemy posiekaną cebulę. Zwilżamy ją niewielką ilością bulionu i zostawiamy aż do momentu, aż cebulka zmięknie. Dodajemy pomidory i zwiększamy temperaturę. Gotujemy 5 minut, aż sos delikatnie, zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy chleb bez skórki pokrojony w kostkę oraz bazylię pokrojoną w julienne. Obniżamy temperaturę i często mieszamy drewnianą szpatułką, aby zupa nie przywierała do dna. Kontynuujemy gotowanie stopniowo wlewając gorący bulion około 30 minut do momentu kiedy zupa będzie miała gładką konsystencję. Przelewamy ja do głębokich talerzy, czekamy chwilkę przed serwowaniem dodając nieco oliwy z oliwek  listki bazylii po środku talerza.

Pappa al pomodoro może być jedzona także na drugi dzień przechowywana w lodówce, a potem serwowana w temperaturze pokojowej. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra