• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PAPPARDELLE BARILLA Z RAGOUT ALLA BOLOGNESE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu pappardelle Barilla
  • 1 mała cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1 mała marchewka
  • 150 g mielonej pancetty
  • 250 g mielonej szynki wieprzowej
  • 350 g mielonej ligawy
  • 100 g wytrawnego białego wina
  • 200 g mleka
  • 400 g passaty pomidorowej Mutti
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mutti
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 100 g sera parmigiano reggiano ChNP

PRZYGOTOWANIE

Cienko kroimy seler, marchewkę i cebulę i wrzucamy na patelnię z oliwą i masłem. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Podnosimy temperaturę, dodajemy boczek, mieloną szynkę wieprzową i ligawę i mieszamy dopóki mięso nie zbrązowieje. 

Dodajemy wino i czekamy, aż odparuje alkohol. Dodajemy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy Mutti. Doprowadzamy do wrzenia. Czekamy, aż zacznie się gotować, przykrywamy na 30 min.

Gotujemy pappardelle Barilla w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy na talerzu oprószając wszystko serem.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra