• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Pappardelle z groszkiem i bekonem

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 400 g pappardelle Barilla
  • 200 g bekonu krojonego w słupki kwadratowe - 3mm
  • 300 g groszku
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 70 g Parmigiano Reggiano
  • oliwa z oliwek
  • 10 g mięty
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina

Wrzucamy bekon na zimną patelnię i bardzo powoli grzejemy, dopóki tłuszcz nie rozpuści się a bekon nie usmaży we własnym tłuszczu. Doprowadzamy go do momentu, kiedy będzie chrupiący. Wówczas przekładamy bekon na papier kuchenny. Pozwalamy mu ostygnąć, dzięki czemu będzie bardzo chrupiący.

Na patelni, którą używaliśmy do smażenia bekonu (bez mycia) wrzucamy groszek, zalewamy szklanką białego wina, gotujemy 5 minut, odstawiamy. Cienko siekamy 10 g mięty. W międzyczasie gotujemy papparadelle al dente. Na końcu wrzucamy makaron do groszku, ustawiamy ponownie na ogniu i dodajemy Parmigiano Reggiano, odrobinę wody z gotowania makaronu – tak by sos zgęstniał. Rozkładamy na talerze i każdy z nich dekorujemy łyżką śmietany i posypujemy świeżą miętą. Serwujemy natychmiast.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra