PAPPARDELLE Z KIEŁBASKĄ I SEREM PECORINO ROMANO CHNP
PRZYGOTOWANIE
Makaron
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami od zewnątrz do wewnątrz. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy pappardelle pamiętając, że powinny mieć długość 13 mm i szerokość 2 mm.
Sos
Pokrojoną cebulę podsmażamy z odrobiną oliwy. Dodajemy pulpę pomidorową i podgotowujemy przez 15 min na średnim ogniu, doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbaskę obieramy ze skórki, rozdrabniamy za pomocą widelca, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do momentu, aż się zarumieni. Dodajemy wino i czekamy, aż odparuje alkohol.
Podsmażoną kiełbaskę łączymy z sosem pomidorowym i tartym serem.
Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i łączymy z sosem doprawiając pieprzem i posypując posiekaną pietruszką.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.