• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Pappardelle z kiełbaską i serem Pecorino Romano ChNP

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na makaron

  • 400 g mąki 00
  • 5 jajek

Składniki na sos

  • 300 g kiełbaski
  • 300 pulpy pomidorowej Mutti
  • 1 cebula
  • 50 g tartego sera Pecorino Romano ChNP
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól i pieprz

PAPPARDELLE Z KIEŁBASKĄ I SEREM PECORINO ROMANO CHNP

PRZYGOTOWANIE

Makaron

Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami od zewnątrz do wewnątrz. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy pappardelle pamiętając, że powinny mieć długość 13 mm i szerokość 2 mm.

Sos

Pokrojoną cebulę podsmażamy z odrobiną oliwy. Dodajemy pulpę pomidorową i podgotowujemy przez 15 min na średnim ogniu, doprawiamy solą i pieprzem.

Kiełbaskę obieramy ze skórki, rozdrabniamy za pomocą widelca, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do momentu, aż się zarumieni. Dodajemy wino i czekamy, aż odparuje alkohol.

Podsmażoną kiełbaskę łączymy z sosem pomidorowym i tartym serem.

Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i łączymy z sosem doprawiając pieprzem i posypując posiekaną pietruszką.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra