PRZYGOTOWANIE
Kroimy bakłażany wzdłuż w plasterki o grubości około 3 mm. Smażymy je w dużej ilości tłuszczu i osuszamy.
Stawiamy średniej wielkości garnek na małym ogniu, dodajemy oliwę i masło. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy poszatkowaną cebulę i podsmażamy ją. Kiedy się zrumieni dodajemy sos pomidorowy i bakłażany. Mieszamy co jakiś czas, gotując przez pół godziny i dodając w razie potrzeby odrobinę bulionu. W formie do pieczenia wykładamy plasterek bakłażana, smarujemy go sosem, przykrywamy listkiem bazylii i plasterkiem mozzarelli. Formujemy kolejną warstwę z plastra bakłażana, smarujemy znów sosem i kontynuujemy, tworząc minimum 6 warstw.
Posypujemy bakłażana startym serem Grana Padano i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 5 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno.