• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PASTA Z BACCALA’ Z CHIPSAMI Z CIECIERZYCY

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na pastę z dorsza:

  • 500 g suszonego dorsza
  • 350 ml mleka
  • 270 g ugotowanych ziemniaków

Składniki na aromatyzowaną oliwę:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 plasterek guanciale
  • oliwa z oliwek extra vergine

Składniki na foccacię z ciecierzycy:

  • 240 ml wody
  • 180 g mąki z ciecierzycy
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 10 g soli
  • posiekany rozmaryn
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Focaccia

Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich ciasto. Focaccię rozciągamy na naoliwionej blaszce do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku do momentu, aż będzie złocista i chrupiąca.

Aromatyczna oliwa

W rondelku lekko podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej rozmaryn, czosnek, plasterek guanciale. Ogrzewamy, ale nie podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Pasta z dorsza

Na patelni podsmażamy dorsza z odrobiną wody. Kiedy dorsz wchłonie wodę, dodajemy ziemniaki i zostawiamy, by smaki się połączyły. Dodajemy mleko i gotujemy powoli, aż ziemniaki wchłoną mleko. Całość przekładamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę regulując konsystencję przygotowaną wcześniej oliwą.

Pastę z dorsza podajemy na kawałku upieczonej focacci.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra