PRZYGOTOWANIE
Focaccia
Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich ciasto. Focaccię rozciągamy na naoliwionej blaszce do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku do momentu, aż będzie złocista i chrupiąca.
Aromatyczna oliwa
W rondelku lekko podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej rozmaryn, czosnek, plasterek guanciale. Ogrzewamy, ale nie podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Pasta z dorsza
Na patelni podsmażamy dorsza z odrobiną wody. Kiedy dorsz wchłonie wodę, dodajemy ziemniaki i zostawiamy, by smaki się połączyły. Dodajemy mleko i gotujemy powoli, aż ziemniaki wchłoną mleko. Całość przekładamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę regulując konsystencję przygotowaną wcześniej oliwą.
Pastę z dorsza podajemy na kawałku upieczonej focacci.