PAVLOVA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy białka, aż będą sztywne. Łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier. Następnie ubijamy, aż osiągniemy sztywną pianę. Może to potrwać od 5 do 20 minut. Kiedy białka z cukrem są dalej sztywne, dodajemy posiekaną czekoladę.
Wykładamy dwie blachy do pieczenia pergaminem. Przelewamy mieszankę bezy na pergamin. Staramy się, aby były one takie same. Umieszczamy w piekarniku i natychmiast obniżamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę. Beza będzie gotowa, kiedy wyschnie a środek nie będzie się uginał. Wyciągamy z piekarnika i schładzamy.
Gdy bezy są chłodne i gotowe do złożenia, ubijamy bitą śmietanę, aż stanie się sztywna. Ubijamy także żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie ładny krem, dodajemy mascarpone, a następnie bitą śmietanę. Umieszczamy jedną bezę na talerzu do serwowania. Rozkładamy na górze 1/2 mieszanki bitej śmietany. Posypujemy ilością 1/2 borówek. Układamy kolejną bezę na wierzchu. Rozkładamy pozostałą mieszankę bitej śmietany na wierzchu. Posypujemy pozostałymi owocami. Dekorujemy liśćmi mięty.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.