• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
pavlova przepis Włoska Akademia Kulinarna

PAVLOVA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 8 białek jaj
  • 2 żółtka jaj
  • 400 g cukru
  • 100 g płatków czekoladowych - posiekanych
  • 500 g mascarpone
  • 0,4 l 36% śmietanki (ubitej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 500 g truskawek (pokrojonych w plasterki)
  • 200 g borówek
  • świeże listki mięty

PAVLOVA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy białka, aż będą sztywne. Łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier. Następnie ubijamy, aż osiągniemy sztywną pianę. Może to potrwać od 5 do 20 minut. Kiedy białka z cukrem są dalej sztywne, dodajemy posiekaną czekoladę.

Wykładamy dwie blachy do pieczenia pergaminem. Przelewamy mieszankę bezy na pergamin. Staramy się, aby były one takie same. Umieszczamy w piekarniku i natychmiast obniżamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez 1 godzinę. Beza będzie gotowa, kiedy wyschnie a środek nie będzie się uginał. Wyciągamy z piekarnika i schładzamy.

Gdy bezy są chłodne i gotowe do złożenia, ubijamy bitą śmietanę, aż stanie się sztywna. Ubijamy także żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie ładny krem, dodajemy mascarpone, a następnie bitą śmietanę. Umieszczamy jedną bezę na talerzu do serwowania. Rozkładamy na górze 1/2 mieszanki bitej śmietany. Posypujemy ilością 1/2 borówek. Układamy kolejną bezę na wierzchu. Rozkładamy pozostałą mieszankę bitej śmietany na wierzchu. Posypujemy pozostałymi owocami. Dekorujemy liśćmi mięty.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra