PIADINA ROMAGNOLA Z SEREM STRACCHINO, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I RUKOLĄ
PRZYGOTOWANIE
W mały garnuszku podgrzewamy mleko z łyżeczką cukru. Jak tylko cukier się rozpuści przelewamy zawartość do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę gazowaną i smalec. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy.
Blat obsypujemy mąką i dzielimy ciasto na 8 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placki o średnicy ok 20 cm i grubości 2 mm.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy je przez 2 min na każdej stronie. Jak tylko obrócimy na drugą stronę kładziemy na nich ser stracchino, rozsmarowujemy go łyżką i wykładamy plasterki szynki parmeńskiej. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy rukolę, oliwę i zamykamy. Serwujemy na ciepło.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.