Sposób przygotowania:
Z mąki tworzymy mały krater, wewnątrz którego kładziemy smalec. Piadinę miesza się od wewnątrz, sypiąc mąkę na smalec i dodając inne składniki z odrobiną ciepłej wody. Ugniatamy ciasto rękami: ruch ten pochodzi z siły ramienia, a efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli nasze nogi są lekko ugięte. Ciasto wyrabia się przez około 10 minut, a następnie dzielimy całość na części. Każdy z nich jest wałkowany za pomocą wałka do ciasta, aż do uzyskania dysków o średnicy od 15 do 30 cm. Aby upiec piadiny, zalecamy okrągłą patelnię ceramiczną. Pamiętajmy o tym, aby przebijać ciasto delikatnie widelcem. Potem – odwracamy je i znów nakłuwamy – tak 3 razy, wszystko w ciągu 5 minut.
Ciepłe piadiny napełniamy rukolą, pomidorkami i serem. Zawijamy. Jemy od razu.
Podajemy z koktajlem MARTINI ROSATO & POMARAŃCZA – 60g Martini Rose, 120g pomarańczowego toniku, plaster pomarańczy, dużo lodu.