• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIECZONA CIELĘCINA Z SOSEM Z TUŃCZYKA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Pieczeń:

  • 500 g łopatki cielęcej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula – przekrojona na pół, nieobrana
  • 1 łodyga selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • szczypta soli
  • kilka goździków
  • 500 ml białego wina
  • 1,5 litra wody

Sos z tuńczyka:

  • 100 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek – odsączonego
  • 60 g kaparów – odsączonych
  • 4 fileciki anchois
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sok z całej cytryny
  • czarny pieprz do smaku
  • 150 ml oliwy extra vergine

Sposób przygotowania

Zaczynamy od zamarynowania cielęciny. Umieszczamy mięso na szerokiej patelni, dodajemy marchewkę, cebulę, seler, czosnek, goździki, ziarna pieprzu, liście laurowe i sól. Zalewamy białym winem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut. Wkładamy mięso do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy mięso.

Podczas gdy nasze mięso się studzi, przygotowujemy sos z tuńczyka. Rybę umieszczamy w blenderze, razem z anchois, kaparami i żółtkami jaj, blendujemy około 30 sekund. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy jeszcze 10 s. Przyprawiamy czarnym pieprzem.

Mięso kroimy w plastry układamy na talerzach, polewamy sosem z tuńczyka. Danie serwujemy ze świeżym chlebem. Gotowe!

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra