Wybieramy w piekarniku funkcję Pieczenie Konwencjonalne i nagrzewamy go do 220 stopni.
W małym rondlu na małym ogniu podgrzewamy 5 łyżek oliwy z oliwek razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i drobno posiekaną szałwią. Po 5 minutach usuwamy ząbek czosnku, dodajemy miodu i przelewamy oliwę do małej miseczki. Dodajemy sól i ostrożnie smakujemy, odstawiamy. Przetnij dynię na pół i usuwamy nasiona, następnie tniemy na kawałki i umieszczamy w dużej misce. Skrapiamy ją oliwą z oliwek, miodem, solą i pieprzem cayenne. Wykładamy dynię na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 10 minut, następnie obracamy ją i pieczemy kolejne 10 minut. Dodajemy łyżkę wcześniej przygotowanej oliwy szałwiowej i posypujemy dynię kawałkami skórki wiejskiego chleba. Włączamy funkcję Grill (średnia moc) w piekarniku i podgrzewamy przez minutę. Danie doskonale smakuje na gorąco i w temperaturze pokojowej. Możemy dodać do dyni łyżkę kwaśnej śmietany.