Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę poziomo i bardzo delikatnie ją opróżniamy. Drobno siekamy zioła, które mamy do dyspozycji, razem z wewnętrznym miąższem cebuli, smażymy na maśle i na koniec dajemy piwo, które całkowicie wyparuje. Pozwalamy ostygnąć i wkładamy bułkę tartą oraz rodzynki* do mleka. Następnie mieszamy posiekane zioła oraz cebulę z chlebem i rodzynkami, wraz z 2 jajami i ok. dwiema łyżkami stołowymi startego sera.
Ugotowaną cebulę smarujemy mieszanką, a następnie umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Osobno ubijamy 4 żółtka ze 150 g startego sera Parmigiano Reggiano dodając trochę piwa, jeśli to konieczne. Wlewamy mieszankę na cebulę. Pieczemy w temperaturze 180 ° C, aż powierzchnia będzie złota.
*zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę