• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
pieczona nadziewana cebula przepis Włoska Akademia Kulinarna

PIECZONA, NADZIEWANA CEBULA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 2 kg cebuli
  • 80 g masła
  • 150 g startego chleba
  • 100 ml mleka
  • 0,2 l piwa
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • 6 jajek
  • 300 g sera Parmigiano Reggiano – startego
  • sól
  • świeże zioła

Sposób przygotowania:

Kroimy cebulę poziomo i bardzo delikatnie ją opróżniamy. Drobno siekamy zioła, które mamy do dyspozycji, razem z wewnętrznym miąższem cebuli, smażymy na maśle i na koniec dajemy piwo, które całkowicie wyparuje. Pozwalamy ostygnąć i wkładamy bułkę tartą oraz rodzynki* do mleka. Następnie mieszamy posiekane zioła oraz cebulę z chlebem i rodzynkami, wraz z 2 jajami i ok. dwiema łyżkami stołowymi startego sera.

Ugotowaną cebulę smarujemy mieszanką, a następnie umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Osobno ubijamy 4 żółtka ze 150 g startego sera Parmigiano Reggiano dodając trochę piwa, jeśli to konieczne. Wlewamy mieszankę na cebulę. Pieczemy w temperaturze 180 ° C, aż powierzchnia będzie złota.

*zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra