• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
PIECZONE GNOCCHI Z POLENTY Z SEREM TALEGGIO ChNP

PIECZONE GNOCCHI Z POLENTY Z SEREM TALEGGIO ChNP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 500 g zimnej polenty
  • 200 g mąki 00
  • 180 g tartego sera grana padano ChNP
  • 3 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Składniki na sos:

  • 3 czerwone cebule
  • 250 g czerwonego wytrawnego wina
  • szałwia
  • 100 g mleka
  • 200 g krojonego w kostkę sera taleggio ChNP

PIECZONE GNOCCHI Z POLENTY Z SEREM TALEGGIO ChNP

Przygotowanie sosu

Kroimy cienko cebulę, smażymy na patelni z oliwą, solą, pieprzem i szałwią. Jak tylko zaczną się rumienić, dodajemy wino. Podduszamy przez ok 20min. 

W rondelku, na niskim ogniu, podgrzewamy mleko i ser do momentu, aż ser się rozpuści. Odstawiamy na bok.

Przygotowanie gnocchi

Rozdrabniamy dokładnie polentę, dodajemy żółtka, mąkę, ser grana padano, odrobinę oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej, zwartej masy. Ciasto przekładamy na stolnicę. Delikatnie formujemy wałki i kroimy je ostrym nożem na małe kawałki wielkości ok 2cm. Do uformowania kształtu możemy użyć widelca. 

Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy przygotowane wcześniej gnocchi. Gotujemy je do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy za pomocą cedzaka i mieszamy z sosem z taleggio.

Na wierzch dajemy cebulę i na 2 min wkładamy do piekarnika na funkcję grill na średnią temperaturę. Serwujemy na ciepło. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra