Sposób przygotowania:
Przyprawiamy rybę ziołami i solą z wierzchu. W dużej patelni podgrzewamy oliwę. Gdy oliwa się rozgrzeje, dodajemy filety ułożone skórą do góry. Smażymy ok. 3- 5 minut na średnim ogniu, upewniając się, że olej ani ryba nie przypalają się. Smażymy do momentu aż filety lekko zbrązowieją. Przerzucamy następnie na drugą stronę – teraz skórką do dołu; dusimy jeszcze przez 2 minuty. Zestawiamy patelnię z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 5-10 minut.
Następnie delikatnie przekładamy na talerz. Na patelnię, na której smażyliśmy ryby dodajemy czosnek, sok z cytryny i białe wino. Dusimy na średnim ogniu około 1 minutę, aż czosnek zmięknie. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki, 2 łyżki masła, wyłączamy ogień, mieszamy aż masło całkiem się rozpuści a całość zyska kremową konsystencję.
W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Przygotowujemy lekki mayo, ubijając łyżkę musztardy z 2 żółtkami, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i tabasco.
Wkładamy rybę z powrotem na patelnię, kładziemy łyżkę sosu na filet, zostawiając 1 łyżkę pietruszki do posypania i serwowania.