• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Pieczony filet z pstrąga z ryżem i sosem chili mayo

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g pstrąga ze skórką
  • gałązka świeżego tymianku i pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • sok z 1 cytryny
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Gran Fruttato
  • 200 g ryżu Arborio
  • miękkie masło
  • odrobina białego wina

Mayo:

  • 1 łyżka musztardy Develey
  • 1 łyżeczka świeżej chilli (można też użyć kilku kropel tabasco zamiast chilli)
  • 2 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Gran Fruttato

Sposób przygotowania:

Przyprawiamy rybę ziołami i solą z wierzchu. W dużej patelni podgrzewamy oliwę. Gdy oliwa się rozgrzeje, dodajemy filety ułożone skórą do góry. Smażymy ok. 3- 5 minut na średnim ogniu, upewniając się, że olej ani ryba nie przypalają się. Smażymy do momentu aż filety lekko zbrązowieją. Przerzucamy następnie na drugą stronę – teraz skórką do dołu; dusimy jeszcze przez 2 minuty. Zestawiamy patelnię z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 5-10 minut.

Następnie delikatnie przekładamy na talerz. Na patelnię, na której smażyliśmy ryby dodajemy czosnek, sok z cytryny i białe wino. Dusimy na średnim ogniu około 1 minutę, aż czosnek zmięknie. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki, 2 łyżki masła, wyłączamy ogień, mieszamy aż masło całkiem się rozpuści a całość zyska kremową konsystencję.

W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Przygotowujemy lekki mayo, ubijając łyżkę musztardy z 2 żółtkami, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i tabasco.

Wkładamy rybę z powrotem na patelnię, kładziemy łyżkę sosu na filet, zostawiając 1 łyżkę pietruszki do posypania i serwowania.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra