PIECZONY ŁOSOŚ W LIŚCIACH PORA
PRZYGOTOWANIE
Myjemy i obieramy pory, po czym kroimy je na paski. Liście parzymy przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i schładzamy w wodzie z lodem, po czym odkładamy. Podsmażamy pokrojone pory na 2 łyżkach stołowych oliwy. Dodajemy 2 łyżki wody i smażymy przez kolejne 2 minuty. Myjemy seler i miksujemy go w blenderze z chlebem i pistacjami, po czym przekładamy do miseczki i mieszamy z podsmażonymi porami, różowym pieprzem, 2/3 poszatkowanej pietruszki i solą.
Wykładamy formę papierem do pieczenia, na którym układamy łososia. Rybę delikatnie solimy, po czym przykrywamy go przygotowanym nadzieniem, na które kładziemy drugiego fileta. Znów solimy i całość zawijamy w ugotowane liście pora. Wierzch smarujemy oliwą i pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy łyżeczką różowego pieprzu i podajemy z posypanymi natką pietruszki młodymi ziemniakami.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.