• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Pikantne linguine z małżami

Pikantne linguine z małżami

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400g makaronu linguine Barilla
  • 1 świeże chili
  • 1 świeża papryka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 kg małży
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 200g białego wytrawnego wina
  • pieprz i sól
  • 50g świeżej pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • 2 ząbki czosnku

Pikantne linguine z  małżami

PRZYGOTOWANIE

Paprykę i chili kroimy w bardzo cienkie paseczki i wrzucamy do garnuszka z odrobiną oliwy, ugniecionymi ząbkami czosnku bez skory, solą i pieprzem. Całość podsmażamy. Jak tylko papryczka zacznie robić się miękka dodajemy oczyszczone wcześniej mule, wino i sok z cytryny. Podnosimy ogień i gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, aż wszystkie małże się otworzą. Z otwartych małży wyjmujemy serduszka i przekładamy do garnka. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie według instrukcji producenta.

2 ząbki czosnku cienko kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy na chrupko.

Ugotowany makaron mieszamy z małżami. Przed podaniem oprószamy wędzoną papryką, posiekaną pietruszką i podsmażonym czosnkiem.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra