• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PINSA ROMANA, CZYLI PIZZA Z SEREM PROVOLONE I WŁOSKĄ MORTADELĄ Z PISTACJAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 4.5 godz

poziom trudniości: średni

Składniki na 2 pinse:

  • 300 g mąki manitoba
  • 300 g mąki typu 0
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki sojowej
  • 500 g zimnej wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 10 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 15 g drobnej soli

Dodatki:

  • 200 g mortadelli
  • 30 g pistacji prażonych w piecu Bakalland (pokruszonych)
  • 200 g sera Provolone Piccante
  • oliwa z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy drożdże w 400 g wody, dodajemy wszystkie rodzaje mąkę Z WYJĄTKIEM SOJOWEJ i kiedy ciasto będzie wystarczająco wyrobione dodajemy pozostała wodę, następnie dodajemy oliwę, sól, ciągle wyrabiając a na końcu dodajemy mąkę sojową. Wyrabiamy aż otrzymamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski i przykrywamy przezroczystą folią, delikatnie smarujemy oliwą i zostawiamy do odpoczynku na 48 godzin w lodówce. Po 48 godzinach wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w pokojowej temperaturze na 1, 5 godziny, następnie dzielimy ciasto na 2 części, smarujemy oliwą i owijamy folią spożywczą na 3 godziny, każdy na posypanej mąką blasze do pieczenia.

Po tym czasie zgniatamy kule powoli opuszkami palców i formujemy klasyczną wydłużoną, owalną pizzę, natłuszczamy blat i pieczemy w rozgrzanym piekarniku – w temperaturze 250 stopni (funkcja statyczna) przez około 12-15 minut – na najniższym piętrze. Kiedy pinsa będzie złota, dodajemy mortadelę, ser Provolone i kruszone pistacje.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra