Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże z 400 g wody, dodajemy wszystkie rodzaje mąki oprócz sojowej. Kiedy ciasto będzie miało właściwą konsystencję, dodajemy pozostałą ilość wody. Potem dodajemy oliwę i sól, wciąż wyrabiając, a pod koniec dodając mąkę sojową. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę, smarujemy oliwą, wkładamy ja do miski i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
Po 48 godzinach wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w pokojowej temperaturze na godzinę, następnie dzielimy ciasto na 2 części, smaruje je oliwą i zostawiamy do odpoczynku przykryte folią na kolejne 3 godziny, każda na oddzielnej, oprószonej mąką blasze. Po 3 godzinach, spłaszczamy palcami kule i formujemy owalne pizze. Smarujemy powierzchnie, oprószamy mąką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C (funkcja statyczna) na 12-15 minut, na najniższym poziomie.
Kiedy Pinse będą złotawe, wyjmujemy z piekarnika, dodajemy mortadellę, ser Provolone i świeżą rukolę.