• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PINSA ROMANA Z MORTADELLĄ, SEREM PROVOLONE I RUKOLĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 2 dn

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 2 pinse:

  • 300 g mąki manitoba
  • 300 g mąki typ 450, np. Szymanowskiej Polskiej Młyny
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki sojowej
  • 500 g zimnej wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 10 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 15 g drobnej soli

Na wierzch:

  • 200 g mortadelli
  • 2 garście rukoli
  • 200 g sera Provolone piccante
  • oliwa z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy drożdże z 400 g wody, dodajemy wszystkie rodzaje mąki oprócz sojowej. Kiedy ciasto będzie miało właściwą konsystencję, dodajemy pozostałą ilość wody. Potem dodajemy oliwę i sól, wciąż wyrabiając, a pod koniec dodając mąkę sojową. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę, smarujemy oliwą, wkładamy ja do miski i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 48 godzin. 

Po 48 godzinach wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w pokojowej temperaturze na godzinę, następnie dzielimy ciasto na 2 części, smaruje je oliwą i zostawiamy do odpoczynku przykryte folią na kolejne 3 godziny, każda na oddzielnej, oprószonej mąką blasze. Po 3 godzinach, spłaszczamy palcami kule i formujemy owalne pizze. Smarujemy powierzchnie, oprószamy mąką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 250°C (funkcja statyczna) na 12-15 minut, na najniższym poziomie. 

Kiedy Pinse będą złotawe, wyjmujemy z piekarnika, dodajemy mortadellę, ser Provolone i świeżą rukolę.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra