PRZYGOTOWANIE PINSY
Przesiewamy wszystkie mąki i mieszamy je ze sobą. Dodajemy drożdże i 350 g wody i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie dodajemy pozostałą ilość wody. Dodajemy sól i ciągle mieszając dodajemy oliwę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min, następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24h.
Po 24h wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy ciasto na dwie części. Przekładamy je do miseczek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do piekarnika na 1h na funkcję wyrastanie.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Passatę pomidorową łączymy z solą, pieprzem i oliwą. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i odsączamy nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego.
Cebulę cienko kroimy i podsmażamy ją na patelni z odrobią oliwy. Na patelnię dodajemy obrane ze skóry i rozdrobnione kiełbaski i podsmażamy do momentu, aż się zarumienią. Dodajemy wino i czekamy, aż odparuje alkohol. Następnie na patelnię dodajemy brokuł i, w zależności od potrzeby, doprawiamy solą. Gotujemy przez kilka minut.
PRZYGOTOWANIE PINSY
Ciasto przekładamy na natłuszczoną i oprószoną semoliną blaszkę. Za pomocą naoliwionych dłoni delikatnie rozciągamy ciasto formując brzegi. Na wierzchu rozprowadzamy sos. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 250 st C piekarnika, na najniższy poziom, na 12-13 min.
Po tym czasie wyjmujemy pinsę, wykładamy na wierzch plasterki mozzarelli, kiełbaskę i brokuł. Pieczemy do momentu, aż pinsa będzie z góry delikatnie zarumieniona i chrupiąca.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.