• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PINSA ROMANA Z POMIDORAMI I KIEŁBASKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na pinsę:

  • 650 g mąki 00
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki sojowej
  • 480 g wody
  • 3 g suchych drożdży
  • 15 g soli
  • 15 g oliwy z oliwek extra vergine

Składniki na sos:

  • 500 g passaty pomidorowej Mutti
  • 300 g mozzarelli
  • 2 kiełbaski
  • 1 brokuł, zblanszowany
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE PINSY

Przesiewamy wszystkie mąki i mieszamy je ze sobą. Dodajemy drożdże i 350 g wody i wyrabiamy przez  ok 10 min. Następnie dodajemy pozostałą ilość wody. Dodajemy sól i ciągle mieszając dodajemy oliwę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min, następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24h.

Po 24h wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy ciasto na dwie części. Przekładamy je do miseczek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do piekarnika na 1h na funkcję wyrastanie.

PRZYGOTOWANIE SOSU

Passatę pomidorową łączymy z solą, pieprzem i oliwą. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki  i odsączamy nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego.

Cebulę cienko kroimy i podsmażamy ją na patelni z odrobią oliwy. Na patelnię dodajemy obrane ze skóry i rozdrobnione kiełbaski i podsmażamy do momentu, aż się zarumienią. Dodajemy wino i czekamy, aż odparuje alkohol. Następnie na patelnię dodajemy brokuł i, w zależności od potrzeby, doprawiamy solą. Gotujemy przez kilka minut.

PRZYGOTOWANIE PINSY

Ciasto przekładamy na natłuszczoną i oprószoną semoliną blaszkę. Za pomocą naoliwionych dłoni delikatnie rozciągamy ciasto formując brzegi. Na wierzchu rozprowadzamy sos. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 250 st C piekarnika, na najniższy poziom, na 12-13 min.

Po tym czasie wyjmujemy pinsę, wykładamy na wierzch plasterki mozzarelli, kiełbaskę i brokuł. Pieczemy do momentu, aż pinsa będzie z góry delikatnie zarumieniona i chrupiąca.

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra