Polecamy zakup produktów Mutti w sklepie Develey.
PRZYGOTOWANIE PINSY
Przesiewamy wszystkie mąki i mieszamy je ze sobą. Dodajemy drożdże i 350 g wody i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie dodajemy pozostałą ilość wody. Dodajemy sól i ciągle mieszając dodajemy oliwę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min, następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24h.
Po 24h wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy ciasto na dwie części. Przekładamy je do miseczek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do piekarnika na 1h na funkcję wyrastanie.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Łączymy passatę pomidorową Mutti z solą, pieprzem i oliwą. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na kawałku ręcznika papierowego aby odsączyć z niej wodę.
Rozwałkowujemy ciasto na pinsę i przekładamy je na naoliwioną blaszkę do pieczenia. Na wierzch przekładamy trochę sosu i rozprowadzamy go za pomocą drewnianej szpatułki. Blaszkę wkładamy do nagrzanego na 250 st C piekarnika, na najniższy poziom, na 12-13 minut.
Wyjmujemy ją z piekarnika i układamy na wierzch mozzarellę i wkładamy z powrotem do piekarnika, do momentu, aż się rozpuści.
Na gotową pinsę wykładamy rukolę, świeże liście bazylii i plastry Prosciutto di Parma.