Sposób przygotowania:
Pizza
Mieszamy drożdże w 400 g wody, łączymy mąki, OPRÓCZ SOJOWEJ, i dodajemy do niej drożdże. Kiedy ciasto będzie w miarę zwarte dodajemy do niego pozostałą resztkę wody, oliwę i sól, ciągle ugniatając ciasto. Na koniec dodajemy mąkę sojową. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Formujemy z ciasta kulkę lekko je dociskając i przekładamy je do miski. Nakrywamy ją świeżą ściereczką i pozostawiamy na 48 godzin.
Po upływie 48 godzin wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie dzielimy ciasto na 2 części, lekko naciskając powstałe kuleczki i pozostawiamy w odpowiednich blaszkach pod przykryciem na kolejne 3 godziny. Po upływie tego czasu, opuszkami palców zaczynamy formować właściwy, owalny kształt pizzy. Smarujemy wierzch pizzy i wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 250 st C pieca, na najniższy poziom, na tryb pieczenia dolnego, na 12-15 minut.
Kalafior Romanesco
Kroimy kalafior romansesco na malutkie części przypominające kwiatki i blanszuj je we wrzącej wodzie przez 4-5 minut.
Następnie wlewamy na patelnię oliwę, dodajemy czosnek, papryczkę chilli i romanesco. Dodajemy sól i smażymy krótko aby nie zatracić chrupkości romanesco. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Kompozycja dania
Jak tylko pizza się zarumieni, wyjmujemy ją z pieca, dodajemy mortadelę, romanesco i sypiemy obfitą garścią sera provolone.