• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PINSA Z KALAFIOREM ROMANESCO I MORTADELLĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 2 pizze:

  • 300 g mąki manitoba
  • 300 g mąki typu 0
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki sojowej
  • 500 g zimnej wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 10 g oliwy extra vergine
  • 15 g soli

Składniki na wierzch:

  • 200 g mortadeli
  • 1 kalafior romanesco
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ser provolone ChNP

Sposób przygotowania:

Pizza

Mieszamy drożdże w 400 g wody, łączymy mąki, OPRÓCZ SOJOWEJ, i dodajemy do niej drożdże. Kiedy ciasto będzie w miarę zwarte dodajemy do niego pozostałą resztkę wody, oliwę i sól, ciągle ugniatając ciasto. Na koniec dodajemy mąkę sojową. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. Formujemy z ciasta kulkę lekko je dociskając i przekładamy je do miski. Nakrywamy ją świeżą ściereczką i pozostawiamy na 48 godzin. 

Po upływie 48 godzin wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie dzielimy ciasto na 2 części, lekko naciskając powstałe kuleczki i pozostawiamy w odpowiednich blaszkach pod przykryciem na kolejne 3 godziny. Po upływie tego czasu, opuszkami palców zaczynamy formować właściwy, owalny kształt pizzy. Smarujemy wierzch pizzy i wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 250 st C pieca, na najniższy poziom, na tryb pieczenia dolnego, na 12-15 minut.

Kalafior Romanesco 

Kroimy kalafior romansesco na malutkie części przypominające kwiatki i blanszuj je we wrzącej wodzie przez 4-5 minut.

Następnie wlewamy na patelnię oliwę, dodajemy czosnek, papryczkę chilli i romanesco. Dodajemy sól i smażymy krótko aby nie zatracić chrupkości romanesco. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Kompozycja dania

Jak tylko pizza się zarumieni, wyjmujemy ją z pieca, dodajemy mortadelę, romanesco i sypiemy obfitą garścią sera provolone.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra