• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIZZA MARGHERITA Z MOZZARELLĄ DI BUFALA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

na ciasto:

  • 20 g oliwy z oliwek
  • 15-18 g soli drobnoziarnistej
  • 7 g drożdży piwnych
  • 1 kg mąki typu 0
  • 800 g wody

na wierzch pizzy:

  • 80 g mozzarelli do bufala
  • 180 g miąższu ze świeżych pomidorów

Mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy wodę. Kiedy ciasto jest jednolite, dodajemy sól i oliwę. Zostawiamy ciasto w posmarowanej oliwą, przykrytej misce na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Rozwałkowujemy ciasto na posmarowanym oliwą blacie. Chwytamy za dwa brzegi i zaginamy ciasto, składając je. Obracamy je o 90 stopni i powtarzamy czynność 3 razy z 15-minutowymi przerwami. Wkładamy ciasto do posmarowanej oliwą miski, przykrywany folią i wkładamy do lodówki na minimum 18 godzin.

Wykładamy 350 g ciasta na formie o średnicy 33 cm i kładziemy na nie 180 miąższu pomidorowego doprawionego oliwą, solą i bazylią. Wkładamy na 18 minut do rozgrzanego do 250° piekarnika. Zaraz po wyjęciu kładziemy na pizzę poszarpaną rękami na duże kawałki mozzarellę di bufala. Dekorujemy kilkoma listkami bazylii i podajemy!

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra