PIZZA NADZIEWANA ENDYWIĄ I ANCHOIS
PRZYGOTOWANIE
Do małego dzbanka wlewamy 200 ml z całej ilości wody o temperaturze pokojowej. Dodajemy drożdże i mieszamy aż kompletnie się rozpuszczą i zostawiamy. W międzyczasie wsypujemy 250 g mąki do miski, którą użyjemy do wyrabiania ciasta. Wlewamy pozostałą część wody do drugiego dzbanka i wsypujemy do niego sól. Zaczynamy następnie dłońmi wyrabiać ciasto w misce dodając stopniowo wodę z solą, okrężnymi ruchami tak, jak możemy to zaobserwować w maszynie do wyrabiania ciasta (w mikserze planetarnym).
Kiedy będziemy mieć około 50 % mąki (czyli około 350 g) w misce, dodajemy wodą z rozpuszczonymi wcześniej drożdżami. Kontynuujemy stopniowe dodawanie mąki dalej wyrabiając w ten sposób dopóki wszystkie składniki dobrze się nie połączą i nie dodamy całej mąki. Dalej wyrabiamy ciasto w misce, aż będzie jednorodne i gładkie, przykrywamy je folią. Zostawiamy mniej więcej na 4 godziny w pokojowej temperaturze, z daleka od przeciągu.
Po 4 godzinach, kiedy mamy już wyrośnięte ciasto, blachę oprószamy mąką i pomagając sobie skrobką, rozprowadzamy powoli i dokładnie mąkę – obficie. Ciasto dzielimy na połowę, dodajemy trochę mąki i formujemy z każdej części kulę. Wkładamy dwie kule do dwóch różnych misek, wcześniej lekko oprószonych mąką. Znów przykrywamy folią i zostawiamy do odpoczynku na 2 godziny (możliwa także do wykorzystania funkcja urządzenia – wyrastanie). W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C.
Kroimy endywię usuwając trzon, następnie płuczemy ją i bardzo dobrze osuszamy. Następni bierzemy jedno z dwóch kul, kładziemy ją na lekko naoliwionej i lekko posypanej semoliną blachę i spłaszczamy ciasto rękami biorąc do tej czynności zawsze niewielką ilością mąki.
Wyrabianie ciasta
Możemy teraz nadać ciastu owalny lub okrągły kształt. Powtarzamy tę samą czynność z drugą kulą ciasta, otrzymując w ten sposób dwa okrągłe, równe ciasta do pizzy. Na jednym po środku układamy endywię (połowę ilości, którą dysponujemy) zostawiając odległość od brzegów kilka cm, następnie układamy także oliwki, kapary, anchois i kończymy pozostałą ilością endywii, dodając jeszcze nieco oliwy. Nakrywamy pizzę drugą częścią ciasta, a brzegi zaklejamy precyzyjnie palcami. Powierzchnię smarujemy oliwą.
Pieczemy w piekarniku z funkcją statyczną, rozgrzanym do maksymalnej temperatury, przez około 12-15 minut.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.