• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
PIZZA NADZIEWANA endywią i anchois

PIZZA NADZIEWANA ENDYWIĄ I ANCHOIS

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki - ciasto:

  • 700 g mąki 00
  • 500 ml wody o temp. pokojowej
  • 4 g świeżych drożdży
  • 20 g soli

Na wierzch:

  • 150 g endywii
  • 60 g wydrylowanych, czarnych oliwek
  • 6-7 filecików anchois
  • garść kaparów
  • 10 g oliwy z oliwek extra vergine

Na powierzchnię blatów:

  • oliwa z oliwek extra vergine
  • garść semoliny

PIZZA NADZIEWANA ENDYWIĄ I ANCHOIS

PRZYGOTOWANIE

Do małego dzbanka wlewamy 200 ml z całej ilości wody o temperaturze pokojowej. Dodajemy drożdże i mieszamy aż kompletnie się rozpuszczą i zostawiamy. W międzyczasie wsypujemy 250 g mąki do miski, którą użyjemy do wyrabiania ciasta. Wlewamy pozostałą część wody do drugiego dzbanka i wsypujemy do niego sól. Zaczynamy następnie dłońmi wyrabiać ciasto w misce dodając stopniowo wodę z solą, okrężnymi ruchami tak, jak możemy to zaobserwować w maszynie do wyrabiania ciasta (w mikserze planetarnym).  

Kiedy będziemy mieć około 50 % mąki (czyli około 350 g) w misce, dodajemy wodą z rozpuszczonymi wcześniej drożdżami. Kontynuujemy stopniowe dodawanie mąki dalej wyrabiając w ten sposób dopóki wszystkie składniki dobrze się nie połączą i nie dodamy całej mąki. Dalej wyrabiamy ciasto w misce, aż będzie jednorodne i gładkie, przykrywamy je folią. Zostawiamy mniej więcej na 4 godziny w pokojowej temperaturze, z daleka od przeciągu. 

Po 4 godzinach, kiedy mamy już wyrośnięte ciasto, blachę oprószamy mąką i pomagając sobie skrobką, rozprowadzamy powoli i dokładnie mąkę – obficie. Ciasto dzielimy na połowę, dodajemy trochę mąki i formujemy z każdej części kulę. Wkładamy dwie kule do dwóch różnych misek, wcześniej lekko oprószonych mąką. Znów przykrywamy folią i zostawiamy do odpoczynku na 2 godziny (możliwa także do wykorzystania funkcja urządzenia – wyrastanie). W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 250 st. C.

Kroimy endywię usuwając trzon, następnie płuczemy ją i bardzo dobrze osuszamy. Następni bierzemy jedno z dwóch kul, kładziemy ją na lekko naoliwionej i lekko posypanej semoliną blachę i spłaszczamy ciasto rękami biorąc do tej czynności zawsze niewielką ilością mąki. 

Wyrabianie ciasta

Możemy teraz nadać ciastu owalny lub okrągły kształt. Powtarzamy tę samą czynność z  drugą kulą ciasta, otrzymując w ten sposób dwa okrągłe, równe ciasta do pizzy. Na jednym po środku układamy endywię (połowę ilości, którą dysponujemy) zostawiając odległość od brzegów kilka cm, następnie układamy także oliwki, kapary, anchois i kończymy pozostałą ilością endywii, dodając jeszcze nieco oliwy. Nakrywamy pizzę drugą częścią ciasta, a brzegi zaklejamy precyzyjnie palcami. Powierzchnię smarujemy oliwą. 

Pieczemy w piekarniku z funkcją statyczną, rozgrzanym do maksymalnej temperatury, przez około 12-15 minut. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra