Sposób przygotowania pizzy:
Przesypujemy mieszankę do wypieku pizzy do miski, dodajemy drożdże, sól, cukier i oliwę. Wyrabiamy aż do otrzymania elastycznego ciasta, ale niezbyt suchego. Kiedy ciasto będzie zbyt mączne, dodajemy trochę ciepłej wody – ile potrzeba do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto wyrabiamy do momentu otrzymania kulki, którą pozostawimy do odpoczynku w lekko naoliwionej misce. Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozwalamy rosnąć przez co najmniej godzinę.
Przyprawiamy passatę pomidorową odrobiną soli, pieprzu i oliwy z oliwek. W międzyczasie kiedy pizza rośnie, kroimy mozzarellę w cienkie plasterki i pozwalamy jej osuszyć się na chłonnym papierze. Wyjmujemy pomidory, odcedzamy je z soku i kroimy w połówki.
Gdy ciasto osiągnie dwukrotną objętość, wyjmujemy je z miski i rozprowadzamy palcami bezpośrednio na dobrze naoliwionej foremce do pieczenia i posypujemy semoliną.
Rozkładamy sos na pizzy i pieczemy przez 12 minut w rozgrzanym piekarniku przy statycznej funkcji w 230 stopniach. Gdy zobaczymy, że podstawa jest lekko rumiana, układamy plasterki sera i posiekane pomidora, następnie ponownie pieczemy pizzę w piekarniku przez 5 do 7 minut.
Kiedy pizza będzie gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i posypujemy świeżą bazylią.