• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIZZA POMIDOROWA Z MOZZARELLĄ DI BUFALA I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 500 g mieszanki do wypieku pizzy Polskie Młyny
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 200 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • garść semoliny do posypania blatu

Dodatki:

  • 300 g mozzarelli di bufala
  • 8 łyżek passaty pomidorowej Mutti
  • 10 pomidorów koktajlowych Datterini Mutti
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania pizzy:

Przesypujemy mieszankę do wypieku pizzy do miski, dodajemy drożdże, sól, cukier i oliwę. Wyrabiamy aż do otrzymania elastycznego ciasta, ale niezbyt suchego. Kiedy ciasto będzie zbyt mączne, dodajemy trochę ciepłej wody – ile potrzeba do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto wyrabiamy do momentu otrzymania kulki, którą pozostawimy do odpoczynku w lekko naoliwionej misce. Przykrywamy wilgotną ściereczką i pozwalamy rosnąć przez co najmniej godzinę.

Przyprawiamy passatę pomidorową odrobiną soli, pieprzu i oliwy z oliwek. W międzyczasie kiedy pizza rośnie, kroimy mozzarellę w cienkie plasterki i pozwalamy jej osuszyć się na chłonnym papierze. Wyjmujemy pomidory, odcedzamy je z soku i kroimy w połówki.

Gdy ciasto osiągnie dwukrotną objętość, wyjmujemy je z miski i rozprowadzamy palcami bezpośrednio na dobrze naoliwionej foremce do pieczenia i posypujemy semoliną.

Rozkładamy sos na pizzy i pieczemy przez 12 minut w rozgrzanym piekarniku przy statycznej funkcji w 230 stopniach. Gdy zobaczymy, że podstawa jest lekko rumiana, układamy plasterki sera i posiekane pomidora, następnie ponownie pieczemy pizzę w piekarniku przez 5 do 7 minut.

Kiedy pizza będzie gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i posypujemy świeżą bazylią.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra