PIZZA Z CZERWONYM WINEM
PRZYGOTOWANIE
Pizza
W misce rozpuszczamy drożdże z cukrem i 100ml wody. Dodajemy 60 g mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 1h. Po upływie tego czasu ciasto łączymy z 150 ml wody, winem, ugniecionym ziemniakiem i solą. Jeżeli zajdzie taka potrzeba możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto wyrabiamy do otrzymania elastycznej konsystencji. Formujemy kulę, przekładamy do miski, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy na 20 min. Ciasto pozostawiamy w lodówce na całą noc.
Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na 4 części i odkładamy na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.
4 blachy naoliwiamy i oprószamy semoliną. Rozprowadzamy ciasto na pizzę formując brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10-12 min.
Sos
W międzyczasie cienko kroimy cebulę i podsmażamy ją przez kilka minut na patelni z odrobiną oliwy, wyciśniętymi ząbkami czosnku, pokrojonymi grzybami, tymiankiem i doprawiamy do smaku.
Na osobnej patelni podsmażamy przez 3-4 min ziemniaki pokrojone w plasterki z oliwą, solą i pieprzem. Mozzarellę rozrywamy za pomocą dłoni.
KOMPOZYCJA DANIA
Pizzę wyjmujemy z pieca, dodajemy na wierzch mozzarellę, ziemniaki i grzyby. Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika na ok 5 min, do momentu, aż mozzarella się rozpuści.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.