• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
PIZZA Z CZERWONYM WINEM

PIZZA Z CZERWONYM WINEM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto na bazie wina:

  • 700 g mąki 0
  • 150 ml czerwonego wina
  • 250 ml wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 20 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mały ugotowany ziemniak

Składniki na sos:

  • 200 g sera mozzarella
  • 300 g ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w plasterki
  • 300 g grzybów
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • odrobina tymianku
  • oliwa z oliwek extra vergine

PIZZA Z CZERWONYM WINEM

PRZYGOTOWANIE

Pizza

W misce rozpuszczamy drożdże z cukrem i 100ml wody. Dodajemy 60 g mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 1h. Po upływie tego czasu ciasto łączymy z 150 ml wody, winem, ugniecionym ziemniakiem i solą. Jeżeli zajdzie taka potrzeba możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto wyrabiamy do otrzymania elastycznej konsystencji. Formujemy kulę, przekładamy do miski, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy na 20 min. Ciasto pozostawiamy w lodówce na całą noc.

Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na 4 części i odkładamy na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.

4 blachy naoliwiamy i oprószamy semoliną. Rozprowadzamy ciasto na pizzę formując brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10-12 min.

Sos

W międzyczasie cienko kroimy cebulę i podsmażamy ją przez kilka minut na patelni z odrobiną oliwy, wyciśniętymi ząbkami czosnku, pokrojonymi grzybami, tymiankiem i doprawiamy do smaku.

Na osobnej patelni podsmażamy przez 3-4 min ziemniaki pokrojone w plasterki z oliwą, solą i pieprzem. Mozzarellę rozrywamy za pomocą dłoni.

KOMPOZYCJA DANIA

Pizzę wyjmujemy z pieca, dodajemy na wierzch mozzarellę, ziemniaki i grzyby. Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika na ok 5 min, do momentu, aż mozzarella się rozpuści.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra