PIZZA Z KREMEM Z DYNI I PANCETTĄ
PRZYGOTOWANIE
Pizza (Składniki na blachę 45×37 + 1 blacha 20×35 (lub jedna blacha 60×40):
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, a następnie dodajemy przesianą mąkę. Dodajemy oliwę i sól. Ciasto wyrabiamy do momentu otrzymania jednolitej kuli. Przekładamy ją do miski, natłuszczamy delikatnie i przykrywamy folią spożywczą. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy pizzę na oprószonym mąką blacie, a następnie składamy boki do środka, od lewej do prawej strony, następnie od dołu do góry, tak jakbyśmy składali chusteczkę. Tak złożone ciasto przykrywamy ściereczką kuchenną i dajemy mu odpocząć 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do naoliwionych i oprószonych mąką blach.
Sos
Dynię obieramy, oczyszczamy i blendujemy z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Pancettę i pory kroimy w bardzo cienkie plasterki.
KOMPOZYCJA DANIA
Na ciasto na pizzę wykładamy puree z dyni, skrapiamy je oliwą i pieczemy w nagrzanym do 250 st C piekarniku przez 12 min na niskim poziomie. Po tym czasie na pizzę wykładamy pancettę, pora i pieczemy kolejne 12-15 min.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.