Sposób przygotowania:
Ciasto trzymamy w pokojowej temperaturze na kilka godzin przed użyciem. W naczyniu umieszczamy MUTTI Pomidory drobno krojone bez skórki, przyprawiamy oliwą, solą, świeżą, posiekaną bazylią. Zostawiamy do odpoczynku.
W międzyczasie kroimy bakłażany w podłużne plastry – bardzo cienkie. Smażymy je w większej ilości oliwy, odcedzamy je łyżką cedzakową i rozkładamy delikatnie dłońmi na chłonnym papierze. Trzymamy z boku.
Rozciągamy ciasto na prostokątnej, dobrze naoliwionej blasze, na nim smarujemy pulpę pomidorową i pieczemy przez 12-14 minut. Następnie rozkładamy porwaną mozzarellę, bakłażany i starty ser Parmigiano Reggiano.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 230°C na około 20-25 minut. Kroimy i serwujemy oprószone Parmigiano i świeżą bazylią.