• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIZZA Z POMIDORAMI, BAKŁAŻANEM, PARMIGIANO REGGIANO I BAZYLIĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 39 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 pizze:

  • 850 g ciasta na pizzę klasyczną (każda po 210 g)
  • 2 bakłażany
  • 400 g pulpy pomidorowej Mutti
  • 2 mozzarelle
  • ser Parmigiano Reggiano - starty
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • oliwa do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:


Ciasto trzymamy w pokojowej temperaturze na kilka godzin przed użyciem. W naczyniu umieszczamy MUTTI Pomidory drobno krojone bez skórki, przyprawiamy oliwą, solą, świeżą, posiekaną bazylią. Zostawiamy do odpoczynku.

W międzyczasie kroimy bakłażany w podłużne plastry – bardzo cienkie. Smażymy je w większej ilości oliwy, odcedzamy je łyżką cedzakową i rozkładamy delikatnie dłońmi na chłonnym papierze. Trzymamy z boku.

Rozciągamy ciasto na prostokątnej, dobrze naoliwionej blasze, na nim smarujemy pulpę pomidorową i pieczemy przez 12-14 minut. Następnie rozkładamy porwaną mozzarellę, bakłażany i starty ser Parmigiano Reggiano. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 230°C na około 20-25 minut. Kroimy i serwujemy oprószone Parmigiano i świeżą bazylią.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra