• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIZZETTE MONTANARE (GÓRSKIE) Z POMIDORKAMI CHERRY, BAZYLIĄ I SEREM PECORINO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Na ciasto:

  • 500 g mąki typu 0
  • 5 g świeżych drożdży
  • 300 g wody
  • 15 g soli drobnoziarnistej

Dodatki:

  • 750 g passaty pomidorowej Mutti
  • 1 ząbek czosnku
  • ser Pecorino Romano DOP
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania ciasta:

Drożdże rozpuścić w wodzie, a następnie dodać mąkę. Wyrabiać ciasto, aż do momentu, gdy swobodnie będzie można nadać mu kształt kuli. Włożyć do miski, delikatnie natrzeć oliwą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie przewidzianego czasu, podzielić ciasto na mniejsze porcje (po 50 g) i odstawić je do wyrośnięcia na posypanej mąką stolnicy do momentu aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (przykryć je ściereczką).

Sposób przygotowania sosu

Czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pomidorki, wymieszać, podgrzewać 10 min. Zgasić ogień. Dodać rozdrobnioną ręcznie bazylię. Ser Pecorino zetrzeć na tarce na duże płatki.

Na koniec

Podgrzać olej do temp. 170˚C na patelni lub blaszce o wysokich brzegach, rozpłaszczyć kulki z ciasta, nakłuć widelcem środek, boki pozostawić pulchne. Smażyć z obu stron na złoty kolor, osuszyć lekko ręcznikiem papierowym. Na środku położyć sos pomidorowy, płatki sera i listek świeżej bazylii.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra