Sposób przygotowania ciasta:
Drożdże rozpuścić w wodzie, a następnie dodać mąkę. Wyrabiać ciasto, aż do momentu, gdy swobodnie będzie można nadać mu kształt kuli. Włożyć do miski, delikatnie natrzeć oliwą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie przewidzianego czasu, podzielić ciasto na mniejsze porcje (po 50 g) i odstawić je do wyrośnięcia na posypanej mąką stolnicy do momentu aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (przykryć je ściereczką).
Sposób przygotowania sosu
Czosnek podsmażyć na oliwie, dodać pomidorki, wymieszać, podgrzewać 10 min. Zgasić ogień. Dodać rozdrobnioną ręcznie bazylię. Ser Pecorino zetrzeć na tarce na duże płatki.
Na koniec
Podgrzać olej do temp. 170˚C na patelni lub blaszce o wysokich brzegach, rozpłaszczyć kulki z ciasta, nakłuć widelcem środek, boki pozostawić pulchne. Smażyć z obu stron na złoty kolor, osuszyć lekko ręcznikiem papierowym. Na środku położyć sos pomidorowy, płatki sera i listek świeżej bazylii.