• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PODPALANA BAVETTA Z SOSEM NA BAZIE BRANDY

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Mięso:

  • 4 steki bavette

Sos:

  • ½ kieliszka brandy
  • ¼ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Dodatki:

  • 1 kg porów
  • 0,5 l mleka
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP

PRZYGOTOWANIE

Mięso

Zaczynamy od pokrojenia mięsa na odpowiednią grubość, chyba że kupiliśmy gotowe steki, to tylko je suszymy ręcznikiem papierowym. Przed smażeniem muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Trzeba je wyjąć wcześniej z lodówki lub po zakupie wyłożyć na blat i nie mrozić.

Mięso smażmy na rozgrzanej patelni, przez ok 2-3 min z każdej strony, w zależności od wielkości mięsa. Usmażone steki przekładamy na talerz do odpoczęcia na 3 min.

Sos

W garnuszku zagotowujemy brandy z posiekaną cebulą, odparowujemy alkohol. Dodajemy cukier trzcinowy i, ciągle mieszając, rozpuszczamy, sos powinien zacząć gęstnieć. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy skrobię kukurydzianą i ponownie podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos przefiltrowujemy przez sitko do miski. 

Dodatki

Pora oczyszczamy, pozbywamy się zielonych części i blanszujemy go w osolonej wodzie przez ok 5 min. 

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy przez 2-3 min do uzyskania złocistej barwy. Dodajemy mleko i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kontynuujemy gotowanie przez ok 5-6 min po czym zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy folią spożywczą.

Zblanszowanego pora przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadzamy beszamel, oprószamy tartym serem Parmigiano Reggiano i pieczemy w nagrzanym do 180 ° C piekarniku przez ok 10 min.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra