PRZYGOTOWANIE
Mięso
Zaczynamy od pokrojenia mięsa na odpowiednią grubość, chyba że kupiliśmy gotowe steki, to tylko je suszymy ręcznikiem papierowym. Przed smażeniem muszą osiągnąć temperaturę pokojową. Trzeba je wyjąć wcześniej z lodówki lub po zakupie wyłożyć na blat i nie mrozić.
Mięso smażmy na rozgrzanej patelni, przez ok 2-3 min z każdej strony, w zależności od wielkości mięsa. Usmażone steki przekładamy na talerz do odpoczęcia na 3 min.
Sos
W garnuszku zagotowujemy brandy z posiekaną cebulą, odparowujemy alkohol. Dodajemy cukier trzcinowy i, ciągle mieszając, rozpuszczamy, sos powinien zacząć gęstnieć. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy skrobię kukurydzianą i ponownie podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos przefiltrowujemy przez sitko do miski.
Dodatki
Pora oczyszczamy, pozbywamy się zielonych części i blanszujemy go w osolonej wodzie przez ok 5 min.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy przez 2-3 min do uzyskania złocistej barwy. Dodajemy mleko i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kontynuujemy gotowanie przez ok 5-6 min po czym zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy folią spożywczą.
Zblanszowanego pora przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadzamy beszamel, oprószamy tartym serem Parmigiano Reggiano i pieczemy w nagrzanym do 180 ° C piekarniku przez ok 10 min.