• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

POLĘDWICA WIEPRZOWA Z CYKORIĄ I OCTEM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: średni

  • 1 średnia polędwica wieprzowa okrojona z błon i nadmiaru tłuszczu
  • ¼ filiżanki miodu
  • 1½ łyżki sosu z ostryg (można go zastąpić sosem sojowym)
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1½ filiżanki solonych orzechów pistacjowych grubo zmielonych

Rozgrzać piec do temperatury 160°C. W małej misce wymieszać imbir, czosnek, miód, sos z ostryg i sok z limonki, aż smaki się połączą.

Rozsypać rozdrobnione orzechy pistacjowe na dużej blasze do pieczenia.

Jeśli orzeszki nie są solone, to wieprzowinę należy natrzeć solą (1–2 łyżeczki). Pędzelkiem do ciasta obficie nasmarować wieprzowinę z obu stron glazurą z imbiru, czosnku, miodu, sosu z ostryg i soku z limonki. Otoczyć mięso ze wszystkich stron w rozdrobnionych orzechach pistacjowych.

Włożyć polędwicę do piekarnika i piec przez 20 minut.

 

Bardzo ważne: po upieczeniu przykryć wieprzowinę folią aluminiową i odstawić na co najmniej 10 minut przed rozkrojeniem. Dzięki temu mięso będzie delikatne w smaku i ładnego koloru.

W międzyczasie przekroić cykorię na połówki i dusić na patelni przez 10 minut w oliwie z oliwek z solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra