Rozgrzać piec do temperatury 160°C. W małej misce wymieszać imbir, czosnek, miód, sos z ostryg i sok z limonki, aż smaki się połączą.
Rozsypać rozdrobnione orzechy pistacjowe na dużej blasze do pieczenia.
Jeśli orzeszki nie są solone, to wieprzowinę należy natrzeć solą (1–2 łyżeczki). Pędzelkiem do ciasta obficie nasmarować wieprzowinę z obu stron glazurą z imbiru, czosnku, miodu, sosu z ostryg i soku z limonki. Otoczyć mięso ze wszystkich stron w rozdrobnionych orzechach pistacjowych.
Włożyć polędwicę do piekarnika i piec przez 20 minut.
Bardzo ważne: po upieczeniu przykryć wieprzowinę folią aluminiową i odstawić na co najmniej 10 minut przed rozkrojeniem. Dzięki temu mięso będzie delikatne w smaku i ładnego koloru.
W międzyczasie przekroić cykorię na połówki i dusić na patelni przez 10 minut w oliwie z oliwek z solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego.