Polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele ChNP
PRZYGOTOWANIE
W rondelku podgrzewamy mleko, ale nie zagotowujemy go.
W osobnym garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, jak tylko się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania jednolitej złotawej konsystencji. Po trochu dodajemy przestudzone mleko, kontynuujemy mieszanie na średnim ogniu. Następnie dodajemy ser Parmigiano Reggiano, kontynuujemy gotowanie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę.
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę. Następnie wrzucamy umyte wcześniej borowiki i 75 g szynki San Daniele pokrojonej w paski.
Gotujemy polentę w warzywnym bulionie, doprawiając ją na koniec 2 łyżkami sera Parmigiano i 1 łyżką masła.
Polentę podajemy z sosem z sera Parmigiano, podsmażonymi borowikami i doprawiamy Prosciutto San Daniele.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.