Na dużej patelni podsmażamy na złoto-brązowo policzki w kilku łyżkach oleju z 10 listkami szałwi. Następnie po odsączeniu nadmiaru tłuszczu przekładamy je do mąki i obtaczamy w niej. Odkładamy na bok. Na patelnię, na której smażyliśmy policzki, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i bardzo cienko pokrojony czosnek. Smażymy aż całość zmięknie. Mieszamy i pilnujemy, aby nic się nie przypaliło. Podlewamy winem i pozwalamy, aby płyn odparował.
Następnie dodajemy policzki i pulpę pomidorową Mutti, 700 g gorącej wody, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na średnim ogniu ok. 75 minut, mieszając za każdym razem. Jeżeli potrzeba, dodajemy więcej gorącej wody. Dorzucamy groszek, szklankę gorącej wody i szczyptę papryczki peperoncino (jeśli chcemy) i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 15 minut. Podajemy ciepłe z polentą, przyprawioną odrobiną masła i Parmigiano Reggiano.